Detinjstvo ’85 - ’92

Detinjstvo ’85 - ’92

Odrastati u ex-Yu u periodu kraja 80tih pa do tog nesretnog rata je bilo vrlo čudno i zanimljivo iskustvo. Bio je to predivan period, kada je sve bilo u redu, kada je svega bilo što nas je iskreno ispunjavalo. Ne mislim na tu priču o nekom visokom standardu i nekim Antinim godinama u finansijskom smislu, govorim o stvarnom životu koji je funkcionisao na mnogo lep način.

Divan osećaj, probudiš se u proleće, živiš u socijalističkom kvartu, sa mnogoljudnim zgradama. Odlaziš u kuhinju u kupatilo, pereš zubiće Zuki dentom, doručkuješ eurokrem sa retro dizajnom namazan na hleb pekare „Prvi Maj“, uz nezaboravni Benko.

Na Televiziji Beograd i NS plusu tvoj omiljeni crtani film, Robotek, Hi men i mastersi, Transformersi, Pirati mračnih voda. Nakon toga, TV Beograd 2 pušta obrazovno naučni program, emisije Opstanak, Grizli Adams, Predponoćne avanture, Branko Kockica. Onda izađeš napolje, na trgu na kojem si odrastao, odvija se život. Sve je živo, puno ljudi napolju. Prolaskom kroz socijalno naselje, videla se na ljudima neka bezbriga, kao i u deci. Život je funkcionisao spontano.

Dobiješ od roditelja crvenu, pa uđeš u Supermaket, rafovi puni, socijalistički dizajn i polumračan prostor. Nosiš žičanu korpu, prolaziš pored rafova i uzimaš žele zeku, čokolino, fruktal sok, evit majonez, pez, čunga-lunga žvake, euro krem (naravno), dečiji „ninđa čaj“ sa kornjačama,… Nakon toga, odeš kući na ručak, kad supa sa satićima i abecedom, ručak u tufnastom escajgu, Kola u staklenoj flaši, piješ iz čaše koja ima Donatela na slici. Mljac!

Na radiju Lepa Brena, Rokeri s’ Moravu, Vera Matovic, Oliver Mandic, čudan izbor u to vreme. Na Tvu program tog doba sa sintvejv uvodnim špicama, serija Hobotnica, nezaboravni Bolji Život i Otpisani.

Ako želiš nešto da vidiš na svom video rekorderu marke JVC, onda odeš u video klub Panda ili Miki, pa iznajiš VHS kasete sledećih naslova: Robotek, Granzort, Feniks king, Mastersi, Transformersi, Nindža kornjače, Policijska akademija.

Bilo je i više od toga do jeseni ’92 godine. Nastavak nepoželjan…