Stari Vršac - Feliks Mileker

Dana 21. decembra u 18 sati u Galeriji Doma omladine udruženje ljubitelja Vršca i njegovih starina „Feliks Mileker“ priredilo je izložbu „Stari Vršac“, zamišljenu kao uvod u osnivanje udruženja. Na rođendan Feliksa Milekera, 14. januara 2014. godine, udruženje je i zvanično osnovano sa ciljem da upozna Vrščane i zaljubljenike u Vršac i njegovu bogatu prošlost sa smernicama i interesovanjima koje želi da ostvari.

Ideja udruženja je da Kolektivno sećanje Vršca pripada svima i da u svakom trenutku mora i treba da bude dostupno i predstavljeno svima. Dolaskom novog doba, tehničko-tehnološki razvoj modernog sveta te mogućnosti pružaju u skoro savršenom obliku.

Pored Gradskog Muzeja, Gradske biblioteke i Arhiva, institucijama koji su „prirodno“ okruženje po delokrugu interesovanja, ostvarili smo izuzetnu saradnju sa Domom omladine – Vršac koji je našu inicijativu za osnivanjem i daljim radom u startu podržao i pomogao.

Sokolsko društvo Vršac, fudbalski klubovi, šahovski klub i mnoge drugi sportski klubovi pozdravili su naše baze fotografija koje smo učinili dostupnim javnosti na društvenoj mreži Fejsbuk

Otvaranje svake naše izložbe protiče uz veliku posećenost zainteresovanih sugrađana.

Valja reći da je pomenuta vrlo popularna FB-stranica „Stari Vršac“ mesto „upoznavanja“ i prepoznavanja Vrščana sličnih prikupljačkih sklonosti i žednih znanja o svom gradu u početno tvrdo jezgro (Aleksandar, Andrija, Goran i Tamaš)

Da smo na dobrom putu potvrđuje i činjenica da je poznati književnik i veliki poznavalac istorije Vršca Dušan Belča odmah pristao da podrži budući rad udruženja svojim savetima, znanjem i izvorima, a nadahnutim uvodnim slovima na otvaranju izložbe, na način koji jedino veliki i pravi autoriteti ove oblasti mogu, mobilisao sve prisutne – prvopozivare.